Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΑΓΚΟΥ( Αθλητες η' θεατες?)

Μια σημαντικη ερευνα που εγινε απο τους Καθηγητες Αθλητικους Ψυχολογους Rotella& Newburg και εχει δημοσιευτει στο περιοδικο The Sport Psychologist εχει ως αντικειμενο τις ψυχολογικες συνεπειες (βραχυπροθεσμες και μακροπροθεσμες) παικτων που δεν χρησιμοποιουνται πολυ σε αγωνες.

Τα αποτελεσματα των ερευνων τους δειχνουν οτι οταν δεν υπαρχει σωστη μεταχειριση των παικτων του "παγκου"μπορει να επελθει στους παικτες μια "κριση προσωπικοτητας"με αρνητικα αποτελεσματα τοσο για τους ιδιους τους παικτες οσο και για την ομαδα τους.
Για την αποφυγη αυτης της δυσαρεστης καταστασης προτεινουν καποιες ενεργειες που θα πρεπει να γινουν απο πλευρας προπονητων.

Ενας κοουτς πρεπει να προσπαθει να χρησιμοποιει τους παικτες του οχι μονο "χρονικα"σωστα,αλλα και "ποιοτικα"σωστα.Δηλαδη να συμμετεχουν σε αγωνες εχοντας ξεκαθαρους ρολους ακομη και οταν το ματς εχει κριθει,να προσπαθει να τους βελτιωνει στην προπονηση,να αναγνωριζει την προσπαθεια που καταβαλλουν.
Οι παικτες που συμμετεχουν λιγο σε καθε αγωνα εχουν εξισου σημαντικη βαρυτητα σε καθε ομαδα με τους λεγομενους "βασικους",αφου η αξια και η προσπαθεια που αυτοι καταβαλλουν καθημερινα "ανεβαζει" το επιπεδο ολης της ομαδας και προετοιμαζει τους βασικους για καθε δυσκολη κατασταση στα παιχνιδια.
Ταυτοχρονα πρεπει σε καθε στιγμη που θα τους ζητηθει να μπουν στο ματς "ζεστοι" και να εχουν "θετικο" προσημο στις προσπαθειες τους ,πολλες φορες μαλιστα οταν το ματς κρινεται στα τελευταια λεπτα απο ενα σουτ,η' απο μια αμυνα.
Πρεπει λοιπον ο προπονητης να προσσεγγιζει την προσωπικοτητα του καθε αθλητη και να τον κερδιζει δινοντας του αξια και προσοχη,ασχετα με τα λεπτα συμμετοχης του.
Αλλωστε τις περισσοτερες φορες δεν μετρα τι μπορεις να κανεις, αλλα το πως κανεις αυτο που μπορεις ...
Το συμπερασμα ειναι οτι πρεπει οι προπονητες να κατανοουμε οτι η καθε ομαδα ειναι ενα puzzle χαρακτηρων και οτι αν θελουμε να βρουμε τον δρομο για την επιτυχια πρεπει να κατανοουμε τις ανθρωπινες αναγκες των αθλητων και να αναγνωριζουμε τις προσπαθειες και αξιες ασχετα πολλες φορες απο το αποτελεσμα..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Δ.Π σας έστειλε ένα σύνδεσμο για ένα ιστολόγιο:

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ Ο COACH ΤΟΖΙ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣ/ΤΕΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ!ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΗΜΕΡΑ(ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ).