Τρίτη 20 Μαΐου 2008


Η ξεχασμένη τέχνη του jump shot μέσης απόστασης.

Στις 24 Μαρτίου 2005 το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις μαζί με τα κολλέγια της Β. Καρολίνας, του Ντιουκ και της Ουάσιγκτον αγωνιστηκαν στο φάιναλ φορ για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Κολλεγιακό ανδρικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Το Ιλλινόις πέτυχε ένα αξιοσημείωτο σερί 32-1 (νίκες-ήττες) και σημαντική συμμετοχή στις νίκες αυτές είχε η τακτική χρησιμοποίησης τριών guard με βολές από μέση απόσταση (5 έως 6 μ.) που συνέβαλαν σημαντικά στο να δώσουν άλλη διάσταση στην επίθεση του Iλλινόις. Οι παίκτες του Ιλλινόις κινούνται συνεχώς στο παρκέ, κάνουν σκριν και ελλίσονται πίσω από αυτά. Οι αμυντικοί ανοίγονται και κυνηγούν τους παίκτες πίσω από τα σκριν, αφήνοντας κενά στο μέσον, εκεί όπου το Ιλλινόις θα σηκωθεί και θα σουτάρει.

Ο Luther Head (φωτογραφία), μετά από την προτροπή του προπονητή του Bruce Weber, αφιέρωσε το χρόνο των διακοπών του βελτιώνοντας το σουτ στον άερα (pull-up jumper). Eκτελούσε εκατοντάδες σούτ την ημέρα και γυμναζόταν μόνος του, βελτιώνοντας την τεχνική του και ιδίως κρατώντας τους αγκώνες του μέσα, δίνοντας έμφαση και στην κίνηση των χεριών που ακολουθούν αρμονικά τη φορά του σουτ (follow-through). Mε τον τρόπο αυτό ανέβασε σχεδόν κατά 5 πόντους το μέσο όρο σκοραρίσματος σε σχέση με την περσινή περίοδο και ήταν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του προπονητή του.
H τεχνική του pull-up jumper από τον Luther Head.
1. Δημιουργία Χώρου. Ο Head λέει πως τρέχοντας ώμο με ώμο με τον αμυντικό σου και περνώντας ένα σκριν με πλήρη ταχύτητα είναι ο καλύτερος τρόπος να βγείς ελεύθερος. "Αν τρέξεις με μικρότερη ταχύτητα, δεν θα σε χάσει ο αμυντικός σου".
2. Παίρνοντας Θέση. Μόλις ο Head πάρει τη μπάλα, κάνει μία ή δύο τρίπλες προς το καλάθι και φθάνει σε μια απόσταση 5 ή 6 μέτρων από αυτό.
3. Στάση και Αναπήδηση.Το κλειδί για τη βολή αυτή είναι μια στάση και αναπήδηση με εμπιστοσύνη. Αυτό του επιτρέπει να θέσει τα πόδια του και να ζυγίσει το σώμα του έτσι ώστε να φθάσει στο υψηλότερο σημείο αναπήδησης."Πρέπει να φθάσεις ψηλά. Είναι καλό να έχεις όσο μπορείς περισσότερο οπτικό πεδίο".
4. Εναέρια Απόφαση.Ενώ ο Head είναι στον αέρα, διαβάζει την άμυνα. Εάν πέσουν πάνω του, θα ματαιώσει το σουτ και θα πασάρει σε έναν από τους ψηλούς για ένα εύκολο lay-in.
5. Ακολούθα τα Βασικά.Όταν αποφασίσει να σουτάρει, ο Head βασίζεται στα βασικά για ένα καλό jump shot. Δίνει έμφαση στο κράτημα του αγκώνα και στο να κάνει ένα κατάλληλο follow-through."Oπως λέει και ο κόουτς, βάλε τον καρπό σου μέσα στο βάζο με το μέλι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: